MENÚ

concert per a guitarra elèctrica i orgue

Arrel d’estar involucrat en la restauració de l’Orgue de Callosa, José Vte. Fuster (i Plea4) em plantegen el concert: “Owix per l’Orgue” amb Benantzi Bilbao com a organiste. En principi anaven a ser obres clàssiques, però Benantzi  en va animar a compondre  per l’ocasió. Atrevit, jo, vaig acabar composant  un “Concert per a Guitarra Elèctrica i Orgue” sencer. Una primera part de Guit.Elèctrica i Orgue i la segon amb participació coral  d’OWIX i amics. Antonella Llorens i Inma Ortuño (sopranos), Marieta Soler i Blanca Moraza (Contralts), Josep M.Berenguer (Tenor) i Miguel A. López i Oscar Guiu (baixos). Maria Fuster al clavecí i J.Vte Fuster al violoncel. La direcció musical va estar a càrrec de Benantzi Bilbao.
 

Column group

 

         

Benantzi Bilbao li devem molt a Callosa. La restauració de l'Orgue de Callosa, es podria resumir en dos noms: José Vicente Fuster Montiel i Benantzi Bilbao. Ells mateixos van crear el festival de música antiga "Musicaloxa" amb mestres de renom internacional. Durant anys, han passat per Callosa intèrprets  internacionals del món d'Orgue.
A més de la restauració de l'Orgue i la creació del Festival Musicaloxa, es va editar el Cd: Ante ruat mundus (Benantzi Bilbao. 2016), per mostrar la sonoritat d'instrument tan preciós. (master cd fet al Corral)

A nivell personal aquest concert per l'Orgue, en va significar un aprenentatge musical enorme. Primer moltes hores d'estudi de la guitarra elèctrica per preparar tant tècnica com acústicament un concert de característiques tan especials.
Primer vaig escriure el concert i després el vaig estudiar fins memoritzar-lo per disfrutar-lo en directe.

Recorde escoltar durant tot l'any, als clàssics (Bach, Pachelbel) però curiosament m'entrava millor J.B.Cabanilles o El Pare Soler. Altra cosa q tenia clara és q tenia q ser un concert amable d'escoltar. No podia ser pesat, ni llarg, ni pretenciós. Primera per limitacions compositives meues i segona pq recordava en especial concerts a duo de Javier Artigas i Benantzi super divertits i espontanis.

Fonamental la predispossició de Benantzi. Em va animar a composar per orgue, sabent q no ho havia fet mai. I li encantà la idea de q fóra un Concert per a Guit. Elèctrica i Orgue. Lo qual evidencia l'obertura de  pensament i l'altura del personatge. 

A més Benantzi Bilbao és un dels millors intèrprets d’Orgue (gires internacionals l’avalen). El fet de poder compartir un concert amb tan gran instrumentiste i persona, és de les coses més boniques què m’han passat mai.

 

Column group

       Imatges de la primera  part del Concert amb Benantzi Bilbao.

 

La setmana abans del concert, vaig anar cada nit a l’església de Callosa per fer proves acústiques (6 segons de reverberació).
Cada nit pujava l’escalinata lateral de l’Església en la clau de ferro en la ma, sabent què dins no hi havia ningú ( o sí). Tenia el seu misteri això d’entrar per les nits a l’Església. En trobaria dins al nostre “Quasimodo”?

Creuava tota l’església a fosques per aplegar a la sagristia (on s’encenen les llums). Cada passa meua retronava, escoltava els sorolls de les fustes /ànimes. Als dies vaig saber q l’església està plena de pardals. Els primers dies escoltava de tot.

A tot s’acostuma uno. A la tercera nit ja entrava a l’església saludant als sants i “crucifixos”... en feien companyia.

Bromes a banda, el Concert per a Guitarra Elèctrica i Orgue va ser un èxit, nit bonica i entranyable.

Les fotos i vídeos són la prova de què va ser un concert per recordar.

 

Column group

 

 

Si les cares són l’espill de l’ànima...

 

M.Ángel, Oscar, Josep, Ximo, Benantzi, Maria, Jose Vte,  Blanca, Marieta, Antonella i Inma.

 

La gravació d'audio del concert la va fer Tòfol Pla i la de video Eduard Torres.

 SUITE PER A GUITARRA ELÈCTRICA I ORQUESTRA

Altre GRAN atreviment va ser escriure una “Suite per a Guitarra Elèctrica i Orquestra”. Vaig escriure 6 moviments:

1.- Introducció. 2.- Arabesca. 3.- Valsa. 4.Tarantel·la. 5. Minuet. 6. Final

Primer vaig fer la gravació base amb una Orquestra creada per a l’ocasió baix la direcció de Juansa Berenguer (director i membre d’Owix). Anys després la vam estrenar en directe gràcies a la determinació de Quique Montesinos Parra (director de l' O.C.A Orquestra de Callosa).

Column group

Juansa Berenguer dirigint la Suite.

Quique Montesinos estrenant la Suite

 

A Juansa Berenguer el conec desde q vam entrar en la banda amb 9 o 10 anyets. Ja vaig pensar en ell als inicis d'Owix i sempre hem col.laborat en diferents projectes musicals. Des de els inicis d’OWIX fins a ell ser director de la Banda de Callosa hem  montat espectacles interessants com el OWIX i Banda del 2011 al Palau Altea.  Podeu veure fragments d’aquells concerts ací.
 

Column group

Muixeranga d'Owix + Banda de Callosa

Manta'l Coll d'Owix amb sólo d trombó de Juansa (3'15")

 

Quique Montesinos és un músic/director amb un talent excepcional què a més és valent a l’hora de crear propostes atrevides. En saber que tenia un Concert de Guitarra Elèctrica i Orquestra de seguida va voler estrenar-lo.

A l’estrena, van vindre molts amics, però en particular en va complaure que estiguera Manolo Miralles (Musicants/Al Tall). Al principi en va crear cert pànic. Manolo diu sempre la veritat, és molt claret parlant/opinant i coneixent-lo sabia què si no estava a l’alçada la crítica seria demolidora... Per sort en van eixir prou bé les coses i en va sorprendre que de manera molt vehement en diguera que li havia agradat i molt. Per rematar la nit, el nostre viola Albert Bausch va celebrar el seu aniversari amb l’Orquestra. En acabar vam fer un sopar holandés/callosí la mar de divertit a l’Algar amb festa total fins les tantes... una gran nit.
 

Column group